Un mare pictor si o lectie de viata

hokusai

In prefata unei carti, Hokusai scrie: “Inca de la varsta de 6 ani aveam mania de a desena forma obiectelor. Pe la 15 ani, publicasem o puzderie de desene, dar tot ce am produs inaintea varstei de 70 de ani nu merita luat in consideratie. Abia la varsta de 73 de ani am inteles intr-o anumita masura structura naturii adevarate, a animalelor, plantelor, pasarilor, pestilor si insectelor. Prin urmare, la varsta de 80 de ani voi fi facut si mai multe progrese; la 90 de ani, voi patrunde misterele lucrurilor iar la 100 de ani, cu siguranta voi fi ajuns la grad de minunatie, iar cand voi avea 110 ani, la mine, fie un punct, fie o linie – totul avea viata. Avea 75 de ani cand scria si 89 cand a murit in 1849. Numea lucrarile sale pur si simplu manga, iar el a realizat peste treizeci de mii manga, ceea ce inseamna: desene de doi bani.

Lectia de viata este simpla: multi se cred artisti si nu au nici macar varsta majoratului. iar cand ajung undeva pe la 25 de ani deja corporatii imense care dau faliment din faza incipitala. Oamenii nu mai stiu sa se aprecieze suficient. Lectia de viata este dura dar clara si de folos.
Nascut in capitala Edo (actualmente Tokio) cu prenumele Tokitarō, a folosit in timpul vietii mai multe pseudonime, numele de Hokusai incepand sa il foloseasca in 1796. Din 1798 isi va semna picturile si stampele cu numele Hokusai, ilustratiile publicate pe bani proprii le va semna cu numele Tasumasa, ilustratiile unor scrieri de fictiune le va semna cu numele de Tokitarō, iar alte stampe sau carti comerciale le va semna cu numele de Kakō (sau Sorobeku). in 1800 incepe sa isi spuna Gakyōjin Hokusai („Hokusai cel nebun dupa pictura”).
La varsta de 18 ani merge in ucenicie la pictorul Shunshō Katsukawa, unde dupa doar un an de studii va crea o serie de portrete bine-reusite ale unor actori ai vremii. Dupa ce Katsukawa decedeaza in 1792, Hokusai se pare ca renunta sa mai picteze actori ca protest ca nu a fost numit el sa conduca scoala lui Katsukawa, ci un alt elev al maestrului, Shun’ei Katsukawa.

In 1812 se imprieteneste cu Gekkotei Bokusen (1775-1824) (care-i va deveni ucenic si viitor colationar al lucrarilor lui Hokusai), prietenie care va rezulta in seria de carti ilustrate care au devenit cunoscute sub numele Hokusai Manga. Ele au fost publicate intre 1814 si 1834 la Nagoya.
Seria Fugaku sanjūrokkei („36 de imagini ale Muntelui Fuji”) a inceput sa fie publicata in 1831, seria Fugaku hyakkei („100 de imagini ale Muntelui Fuji”) incepe sa fie publicata cam in 1834, iar ultima mare serie de stampe Hyakunin isshu uba ga etoki („Ilustratii pentru 100 de poeme”) incepe sa fie publicata pe cand se retrasese de la Edo la Uraga, pe peninsula Miura, la sud de Tokio, intre 1834 si 1836. Aceasta ultima serie, care avea ca intentie sa ilustreze toate cele 100 de poeme din colectia Hyakunin isshu n-a fost niciodata dusa la sfarsit, fiind sistata dupa cea de-a 27-a ilustratie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

    Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>